|  Huis en tuin decoratie
Verdeler worden    N |  F |  E
 

Lood – de kenmerken


Lood is een ideaal materiaal voor de decoratie van tuinen aangezien het buiten kan blijven staan tijdens de winter. Men dient enkel de fonteinen te ledigen gedurende de winter omwille van de vorst.
Alle stukken zijn met de hand gemaakt. Het lood is vloeibaar tijdens de productie en wordt in een vorm gegoten. Daarna gebeurt de afwerking volledig manueel.
Omdat onze collectie met de hand wordt vervaardigd, kunnen we ook stukken op maat voorzien.


Lood – het ontstaan en het gebruik ervan in de tuin

Lood is een materiaal dat reeds in het oude Rome verwerkt werd tot plantenbakken op dakterrassen.  Tijdens de Renaissance werden de loden beelden wit gemaakt.  Dit loodwit wordt verkregen door lood met salpeterzuur onder lichte verhitting te laten reageren.  De witte loden beelden dienden als vorstbestendig alternatief voor het vorstgevoelige marmer en blauwsteen.  Een mooi voorbeeld hiervan is te zien in de tuin van het museum Van Loon op de Keizersgracht in Amsterdam.  

Lood heeft nog meer voordelen.  Vandaag de dag wordt regenwater in grote loden bakken opgevangen omdat het materiaal snel opwarmt door de zon en het water zo op de juiste temperatuur komt voor het begieten van planten.  Lood wordt niet door weer en milieu aangetast.  De laag loodoxyde die ontstaat zodra het lood stolt wordt steeds dikker en vormt uiteindelijk een goede beschermende laag.  De wanden van de zuurkamers in chemische bedrijven worden niet voor niets met lood bekleed en in onze PVC-drinkwaterbuizen dient loodoxyde als stabilisator.  Lood in gestolde vorm is door deze oxydelaag geen bedreiging voor de tuin, enkel de dampen van vloeibaar lood zijn giftig.

In tegenstelling tot andere materialen, zoals b.v. gietijzer, wordt lood eerst in verschillende mallen gegoten, daarna aan elkaar gelast en uiteindelijk wordt het detail met de hand aangebracht.


Lood – de gevaren

Afgewerkte decoratiestukken zoals bakken en fonteinen vormen absoluut geen gevaar voor de natuur. Ze zijn volledig onschadelijk voor mens en dier. Meer zelfs, lood was gedurende eeuwen het ideale materiaal voor het decoreren van tuinen en parken.
We willen wel benadrukken dat onze artikelen in lood louter ter decoratie zijn bedoeld en dus niet om uit te drinken of eten.